Нові норми та порядок організації харчування у навчальних та оздоровчих дитячих закладах, які нещодавно розробив Кабмін, запрацюють вже цьогоріч, із 1 вересня. Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.
Нові норми мають на меті зробити шкільне харчування більш збалансованим та корисним для дітей. У документі міститься інформація про розподіл білків, жирів та вуглеводів, які мають містити страви, пропоновані школярам упродовж дня.
Особливу увагу під час організації харчування приділяють зниженню кількості спожитого цукру. Вміст цукрів у харчових продуктах, призначених для продажу у буфетах, торговельних апаратах, які пропонуються школярам, та у харчових продуктах, що використовуються для приготування готових страв, обмежується на рівні не більш, ніж 10 грамів на 100 грамів/мілілітрів харчового продукту.
З-поміж інших змін до норм, які запрацюють з 1 вересня такі:
- кількість цукру зменшиться у 2-2,5 рази – до 7,5 г на один прийом їжі;
- кількість фруктів збільшиться до 100 г на один прийом їжі;
- кількість хліба на 1 прийом їжі зменшиться з 60-80 г до 30-50 г;
- кількість м’яса збільшиться так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
- кількість молочних продуктів збільшиться при формуванні меню: новими нормами передбачено одну порцію молока чи молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока або 125 мл йогурту чи кефіру, або 125 г сиру кисломолочного, або 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.
Важливим елементом забезпечення усіх школярів здоровою та безпечною їжею є врахування особливих дієтичних потреб здобувачів освіти. Так, залежно від цих потреб дітей мають обов’язково інформувати про ті харчові елементи у складі страв, що можуть викликати погіршення стану здоров’я або алергічну реакцію.
Також за новими нормами школярам із харчовою алергією на молоко та молочні продукти повинні пропонувати продукти та страви, що не містять глютену та його слідів – їхній перелік є в документі.
У закладах загальної середньої освіти для учнів усіх класів незалежно від навчальної зміни повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм.
Додамо, реформування шкільного харчування було розпочато у 2020 році і є однією з цілей, визначених Національною стратегією розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі, схваленою Указом Президента України від 25.05.2020 №195/2020.
Реформа шкільного харчування підтримується всіма регіонами: у кожній області діють регіональні плани щодо створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти, забезпечується систематичне навчання персоналу, який задіяний в організації шкільного харчування.