В Україні розробили порядок організації харчування дітей у закладах освіти та у дитячих закладах оздоровлення і відпочинку. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.
За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, вперше на законодавчому рівні врегулюють питання щодо харчування дітей з особливими дієтичними потребами, як-от цукровий діабет, непереносимість глютену, лактози тощо.
Що запропоновано у проекті:
- заборонено до закупівлі, реалізації та пропонування дітям технологічно оброблених м’ясних та рибних страв (ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів тощо), солодких газованих напоїв, енергетичних напоїв та будь-яких інших напоїв із вмістом доданих цукрів, також обмежується добова кількість солі, цукру, борошняних та кондитерських виробів, жирів;
- змінено структуру харчування з урахуванням рекомендацій ВООЗ щодо принципів здорового харчування та з урахуванням фізіологічних потреб дітей;
- окремо приділено увагу організації харчування, відповідно до якого керівники закладів матимуть можливість вибрати найефективнішу модель організації харчування з урахуванням особливостей відповідного закладу. Тобто впроваджувати кейтеринг, здаючи харчоблок закладу в оренду для організації харчування або власними силами закладу.
Батьків та фахівців запрошують ознайомитися та долучитися до обговорення положень.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію